Nova College Haarlem

Het Nova College heeft besloten om op de locatie aan de Zijlweg te Haarlem een aantal opleidingen samen te brengen die nu verspreid over Haarlem in diverse gebouwen gehuisvest zijn. Het bestaande gebouw biedt onvoldoende ruimte hiervoor en gezien de overmaat van de kavel is besloten nieuwe huisvesting te realiseren. 

De campus wordt ingezet als ontwerphandvat om de beoogde aantrekkelijke groene leeromgeving te realiseren; meer kleinschalige gebouwen, gedragen en bij elkaar gehouden door het groene landschap met hoge verblijfskwaliteit. Een plek waar de studenten, medewerkers en bezoekers graag verblijven, ook als er geen direct lesprogramma is. Een plek waar door het Nova College brede evenementen georganiseerd kunnen worden. Het landschap zorgt niet alleen voor de interne kwaliteit maar ook voor een soepelere aansluiting op de omgeving; het versterkt de aanwezige groene randen en verzacht de impact van de nieuwe gebouwen.

Ingebed in de groene campus voegen we drie kleinschalige nieuwe gebouwen toe. Twee nieuwe onderwijsgebouwen (gefaseerd) en een centraal gelegen paviljoen. Met het paviljoen krijgt de campus een hart, straalt het haar identiteit uit en wordt de campus toegankelijk en overzichtelijk. Het doel is om een prettige, groene campusomgeving aan te bieden waar ze graag verblijven en die voldoende diversiteit in programma heeft. Het huidige gebouw aan de Zijlweg zal getransformeerd worden, waarbij met name de transparantie van de plint en de toegankelijkheid zullen worden vergroot.

Paul de Ruiter Architects is gevraagd de locatie aan de Zijlweg te transformeren naar een inspirerende leeromgeving. Daarbij worden verschillende opleidingen vanuit andere locaties op deze plek in nieuwe gebouwen gehuisvest.

De ambitie van het Nova College voor de transformatie van de huidige locatie aan de Zijlweg is ontstaan vanuit de wens naar een Learning Community, die bijdraagt aan:
- een campus als leeromging (studenten met beroepstrots);
- duurzaamheid (well being);
- smart campus (innovatie);
- campus voorzieningen (evenementen op het terrein, hospitality).

Res & Smit verzorgt hierbij het concept- en procesmanagement voor de realisatie van de campus en verzorgt het contract- en projectmanagement voor:
- een Design & Build ontwerp, aanbesteding en realisatie aanpak voor het Paviljoen en onderwijsgebouwen;
- een Engineer & Construct ontwerp, aanbesteding en realisatie aanpak voor het terrein/landschap en de renovatie van het bestaande gebouw.

Dit is de eerste fase van de NOVA Campus.

  • Disciplines
  • conceptmanagement
  • procesmanagement