ZONKANT

ALKMAAR

Res & Smit heeft de directievoering van de renovatiewerkzaamheden verzorgd en in nauw overleg met de opdrachtgever, architect, bewoners en aannemer de functiewijziging van de plint geoptimaliseerd. Met behoud van een prima kwaliteit is binnen de gestelde planningen en budget het werk opgeleverd.

De Alkmaarse wijk Overdie stamt uit de jaren 60-70 en is toe aan een grote vernieuwing, zowel in bouwtechnisch als in sociaal opzicht. In deze wijk bezit woningstichting Woonwaard Noord-Kennemerland een groot aantal woningen, waaronder 80 appartementen in de galerijflat De Zonkant.

Deze flat is gebouwd in 1966 volgens het Intervam syteem. Door NSL architecten is een ontwerp gemaakt om het complex met 80 appartementen te voorzien van een nieuwe badkamer, toilet en keuken en ook zijn er ventilatievoorzieningen aangebracht. De gevels zijn volledig gerenoveerd en er wordt een nieuwe tweede liftschacht toegevoegd. Als laatste worden om de sociale controle te vergroten in de plint (voorheen bergingen) zes kangoeroewoningen toegevoegd.

De galerijflat heet sinds de oplevering in de zeventiger jaren van de vorige eeuw al De Zonkant. Maar nooit eerder was de naam zo toepasselijk. Want Woonwaard heeft de flat ook nog eens uitgerust met een geavanceerd zonneboilersysteem. De Heliomax zonnecollector levert de warmte die vervolgens naar grote buffervaten in de technische ruimte op de begane grond wordt getransporteerd. Ook de oude c.v. installatie is vervangen door een aantal nieuwe HR-ketels in cascade-opstelling. Elke woning kreeg ook nog een Energiecoach, een slimme meter waarbij de bewoners exact kunnen bepalen waar zij de meeste energie voor gebruiken. De meter registreert de energie voor zowel warm water als ruimteverwarming. Via internet kunnen de bewoners het verbruik in de woning raadplegen en hun eigen verbruik vergelijken met de gemiddelden in de andere appartementen van De Zonkant.

Klant woonwaard noord-
kennemerland
Categorie Wonen
REALISATIE 2014
DISCIPLINES PROJECTONTWIKKELING
PROJECTMANAGEMENT

GERELATEERDE PROJECTEN